IJkingstoets : Biomedische wetenschappen (bw)
Hoe wordt het resultaat op de ijkingstoets berekend?
De toets bestaat uit een aantal meerkeuzevragen met steeds vier antwoordopties waarvan je er één moet kiezen. Er is geen mogelijkheid om een vraag blanco te laten.
Je moet tijdens de toets dus geen strategische keuzes maken of je een vraag al dan niet beantwoordt: je lost gewoon elke vraag op naar beste vermogen. Hierdoor verdwijnt er niet alleen heel wat stress, maar wie niet geneigd is om risico's te nemen, kan zo ook niet meer benadeeld worden.
Laat je toch een vraag blanco door geen bolletje te kleuren, dan wordt je antwoord fout gerekend.
Je score wordt berekend met de methode van hogere cesuur waardoor je 25 van de 40 vragen correct dient te beantwoorden om geslaagd te zijn. Meer informatie over de hogere cesuur vind je op deze pagina.
Wanneer krijg ik mijn eindresultaat?
Ten laatste 7 dagen na de toets zal je je punten, samen met een kwalitatieve beoordeling van je prestatie, via elektronische weg te weten te komen. Via deze weg kom je ook meer te weten over verdere feedback, begeleiding en remediëring en/of ondersteuning.
Verplichting en remediëring
Voor deze opleiding is er een verplichte ijkingstoets ('starttoets'). Om te kunnen inschrijven voor de opleiding biomedische wetenschappen moet je met andere woorden hebben deelgenomen aan één van de ijkingstoetsen van www.ijkingstoets.be(of voldoen aan alternatieve voorwaarden). Je krijgt tijdens de toets een deelnameattest. Dit attest moet je voorleggen bij de inschrijving.
Deelname is dus verplicht, maar niet bindend. Ongeacht je score op de ijkingstoets zal je kunnen inschrijven voor de opleiding.
Afhankelijk van je resultaat kan je, als je wil inschrijven voor een opleiding met verplichte ijkingstoets, echter wel verplichte remediëring opgelegd krijgen.
Enkel als je geslaagd bent voor de ijkingstoets van de overeenkomstige opleiding of op een compatibele toets, moet je geen remediëring volgen.
Wordt er rekening gehouden met de resultaten als je gaat studeren?
De resultaten zijn niet bindend. Dat betekent dat de universiteit je nooit kan weigeren op basis van je resultaten. Het gaat dus niet om een toegangsexamen! Ze zijn in de eerste plaats om jou te informeren. Hoe staat het met mijn voorkennis? Heb ik reeds het veronderstelde instapniveau? Wat kan ik nog doen om dit instapniveau te bereiken voor de start? Je krijgt dus feedback op maat.
Afhankelijk van je resultaat kan je, als je wil inschrijven voor deze opleiding, verplichte remediëring opgelegd krijgen. Elke universiteit vult dit op zijn eigen manier in. Meer informatie vind je hier:
Een andere opleiding?
Neus eens in ons overzicht van alle opleidingen met al dan niet verplichte ijkingstoetsen.