Wat ís die ijkingstoets eigenlijk?
De ijkingstoets is een hulp bij de overgang naar het academisch onderwijs: aan de hand van meerkeuzevragen krijg je een beeld van je wiskundige en wetenschappelijke vaardigheden en kennis in verhouding tot het verwachte instapniveau van de bacheloropleiding.
De inhoud van de ijkingstoets verschilt afhankelijk van de opleiding die je wil starten. Verken de inhoud en kijk naar de vragen van de eerdere edities op de pagina van de ijkingstoets die hoort bij de opleiding die jou interesseert.
Waarom een ijkingstoets?
Waarom een ijkingstoets?
De toets zal je een goed beeld geven van waar je staat ten opzichte van het verwachte instapniveau van de gekozen opleiding. Daarnaast kan je aan de hand van dit resultaat je kennis en vaardigheden vergelijken met die van andere deelnemers.
Kortom: de ijkingstoets helpt je om in optimale condities te starten aan het academisch onderwijs.
Uiteraard meet de ijkingstoets niet alle aspecten die van belang zijn om succesvol te kunnen zijn in de opleiding, maar het geeft je naast de boodschappen die je al kreeg (uit het secundair of hoger onderwijs) een bijkomend signaal. Aan de hand van je resultaat weet je of je optimaal aan de start komt, of een zomercursus je kennis en vaardigheden verder kan aanvullen of dat een andere studiekeuze aangewezen is.
Niet bindend, soms verplicht/met remediëring
Niet bindend, soms verplicht/met remediëring
De ijkingstoets bestaat uit meerkeuzevragen. Er worden geen punten afgetrokken voor foute antwoorden. Het eindresultaat staat op 20 punten.
Het resultaat van je deelname aan de ijkingstoets is niet bindend: de universiteit kan je inschrijving niet weigeren op basis van je resultaat. Het gaat dus niet om een toelatingsexamen.
Let op: voor de opleidingen vermeld op de pagina Verplichte ijkingstoetsen is de ijkingstoets verplicht: deelname aan een ijkingstoets is een voorwaarde voor inschrijving. Het gaat dan om 'starttoetsen' volgens de naamgeving van de Vlaamse overheid.
Afhankelijk van je resultaat kan je, als je wil inschrijven voor een opleiding met verplichte ijkingstoets, ook verplichte remediëring opgelegd krijgen.
Beroep aantekenen tegen een resultaat op een ijkingstoets kan binnen de vier kalenderdagen na kennisgeving van de beslissing door het indienen van een verzoek tot heroverweging via beroepen[at]vlir.be. Meer informatie over de beroepsprocedure is te vinden in het instellingsoverschrijdend reglement starttoetsen (verplichte ijkingstoetsen) en niet-verplichte ijkingstoetsen academiejaar 2024-2025.
Wat als mijn studierichting nog niet vastligt?
Wat als mijn studierichting nog niet vastligt?
Er is eenzelfde toets voor de opleidingen wiskunde, fysica en burgerlijk ingenieur. Ook de opleidingen biochemie en biotechnologie, biologie, chemie, geografie en geologie hebben eenzelfde toets. Hetzelde geldt voor de opleidingen industrieel ingenieur biowetenschappen en industrieel ingenieur bio-industriële wetenschappen. De toetsen van de opleidingen farmaceutische wetenschappen en biomedische wetenschappen zijn ook identiek. Je hoeft voor je deelname dus niet te beslissen welke opleiding uit deze groep je zal volgen.
Hier vind je een overzicht van alle opleidingen waarvoor een ijkingstoets georganiseerd wordt. Elke ijkingstoets is afgestemd op de vaardigheden die nodig zijn in de bijhorende opleiding. Overweeg je een opleiding die een ijkingstoets organiseert, schrijf je dan in voor deze toets.
Let op: je kan enkel inschrijven voor de opleidingen vermeld op de pagina Verplichte ijkingstoetsen ('starttoetsen') als je in hetzelfde kalenderjaar hebt deelgenomen aan een ijkingstoets of als je voldoet aan alternatieve voorwaarden. Afhankelijk van je resultaat kan je, als je wil inschrijven voor een opleiding met verplichte ijkingstoets ook verplichte remediëring opgelegd krijgen. Enkel als je geslaagd bent voor de ijkingstoets van de overeenkomstige opleiding of op een compatibele toets, moet je geen remediëring volgen.
Waar? Wanneer? Hoe inschrijven?
Waar? Wanneer? Hoe inschrijven?
Alle ijkingstoetsen worden op dezelfde dag georganiseerd op de verschillende locaties van de deelnemende universiteiten. Voor sommige opleidingen is er ook een tweede sessie voorzien. De eerste sessie vindt meestal begin juli plaats, en de tweede sessie rond eind augustus. Deelname is gratis.
Aangezien alle toetsen van één sessie op dezelfde dag plaatsvinden, is het niet mogelijk om aan twee verschillende toetsen van één sessie deel te nemen. Je kan wel één maal begin juli en één maal eind augustus deelnemen (aan twee verschillende toetsen of twee maal aan dezelfde toets).
Kijk goed naar de overzichtstabel. Je kan bij eender welke deelnemende universiteit de toets afleggen, ongeacht waar je je later inschrijft.
Let op, wie niet voor de deadline een account aanmaakt én inschrijft, kan niet deelnemen! De inschrijvingen openen steeds op 15 januari, en sluiten telkens op 15 juni (eerste sessie) en 15 augustus (tweede sessie). Hoe inschrijven?
- Een account aanmaken (er wordt onmiddellijk een bevestigingsmail gestuurd)
- Het e-mailadres verifiëren via de ontvangen mail
- Inloggen met dit e-mailadres en het gekozen wachtwoord
- Inschrijven voor een sessie, toets en locatie naar keuze (er wordt onmiddellijk een bevestigingsmail gestuurd)
- Die inschrijving bevestigen
De sessie, toets of locatie wijzigen kan men zelf via de ijkingstoetsaccount tot en met de inschrijfdeadline (ook na een wijziging wordt er onmiddellijk een bevestigingsmail gestuurd).
Wie tijdig en geldig inschrijft, ontvangt ten laatste een week voor de toets een e-mail met praktische informatie. Ten laatste een week na de toets ontvangt men ten slotte een feedbackmail. Beide berichten zijn ook via de ijkingstoetsaccount te raadplegen.
Nog vragen
That's the spirit! Je vindt (bijna) alle antwoorden op onze FAQ-pagina.