IJkingstoets : Handelsingenieur (hi)

Schrijf in

Resterende tijd voor inschrijven

51 Dagen

Hoe wordt het resultaat op de toets berekend?

Hoe ziet de toets eruit?
De toets bestaat uit een aantal meerkeuzevragen met steeds vier antwoordopties waarvan je er één moet kiezen. Er is geen mogelijkheid om een vraag blanco te laten.
Je moet tijdens de toets dus geen strategische keuzes maken of je een vraag al dan niet beantwoordt: je lost gewoon elke vraag op naar beste vermogen. Hierdoor verdwijnt er niet alleen heel wat stress, maar wie niet geneigd is om risico's te nemen, kan zo ook niet meer benadeeld worden.
Laat je toch een vraag blanco door geen bolletje te kleuren, dan wordt je antwoord fout gerekend. 

Wanneer ben je geslaagd voor de toets?
 
Je bent geslaagd voor deze toets als:
  • je zowel geslaagd bent voor de module wiskunde, d.w.z. op deze module een score haalt van minstens 10/20​
  • als voor het geheel, d.w.z. een totaalscore haalt van minstens 10/20​
De scores worden berekend met de methode van hogere cesuur. Bijvoorbeeld, om te slagen voor de module wiskunde moet je minstens 19 van de 30 vragen juist beantwoorden en voor de gehele toets minstens 25 van de 40 vragen.​
Meer informatie over de methode van de hogere cesuur vind je op deze pagina

Wanneer krijg ik mijn eindresultaat?

Je krijgt je toetsresultaat ten laatste 7 dagen na het afleggen van de toets via je account en via het e-mailadres dat je opgeeft bij inschrijving. Je krijgt ook informatie over je rangschikking ten opzichte van de andere deelnemers.

Wordt er rekening gehouden met de resultaten als je gaat studeren?

De resultaten zijn niet bindend. Dat betekent dat de universiteit je nooit kan weigeren op basis van je resultaten. Het gaat dus niet om een toegangsexamen! Ze zijn in de eerste plaats om jou te informeren. Hoe staat het met mijn voorkennis? Heb ik reeds het veronderstelde instapniveau? Wat kan ik nog doen om dit instapniveau te bereiken voor de start? Je krijgt dus feedback op maat.

De resultaten geven jouw toekomstige studiebegeleiders de kans om je doorheen je eerste maanden beter op te volgen en te begeleiden.

Als de toets uitwijst dat je nog wiskunde-of academische vaardigheden moet verwerven, is er nog tijd om dat te doen, o.a. door een zomercursus of overbruggingsonderwijs. Meer informatie vind je hier:

Een andere opleiding?

Neus eens in ons overzicht van alle opleidingen met al dan niet verplichte ijkingstoetsen.